Káva


Naše nabídka kávy:
Plantážní zrnková káva, kterou vám nameleme dle vašeho přání – na turka, na presso, na překapávanou kávu…

Plantážní káva, vždy 100% arabika:

Ze střední a jižní Ameriky: Kuba, Dominikánská republika, Kostarika, Salvador, Panama, Bolívie (Bio), Peru (Bio), Brazílie, Guatemala, Kolumbie, Nicaragua

Z Afriky: Etiopie, Keňa, Uganda, Tanzánie
Z jiných koutů světa: Papua Nová Guinea, Indonésie, Indie


Směs:
Oxapresso: kávová směs Arabica

Bezkofeinová káva:
Brazílie Santos

Plantážní káva pochází vždy z konkrétní země, z konkrétní plantáže. Neprodává se jako směs, jejíž složení nelze zjistit, její původ je vždy uveden. Sází na chuť a znalost zákazníka, který sám posoudí její kvalitu a vybere si tu, která mu nejlépe vyhovuje.

V supermarketech ve většině případů koupíte kávu, která je nabízena ve směsi a jejíž původ (geografické umístění plantáže) není často zřejmý. Cílem je prodej pro masovou spotřebu, kde cena bývá rozhodujícím kritériem – často však bohužel na úkor jakosti.
Plantážní káva je určena pro znalce nebo ty, kteří volí nadstandardní kvalitu. Pro pražení se vybírají zrnka jen z těch plantáží, kde se pěstuje druh Arabica.

Můžete ochutnat pečlivě vybraný druh z udané exotické země a osvěžit si tak běh třeba jinak stereotypního dne.

Na světě se rozeznává zhruba 60 druhů kávovníku. Pro přípravu kávy se však užívají kávové boby téměř výhradně ze dvou z nich – Coffea arabica (Arabica) a Coffea canephora (Robusta).
Kávovník Arabica je křehký keř, citlivý na chladné počasí a parazity. Z tohoto důvodu se pěstuje v hornatých oblastech (nadmořské výšky 500 až 2 000 m), kde je sice chladněji, ale mráz zřídka. Nižší vlhkost zabraňuje širšímu výskytu škůdců.
Kávovník Robusta je naopak odolný, je pěstován na plošinách (mezi 200 a 500 m nad mořem), kde je vlhko a teplo.
Čím vyšší nadmořská výška, tím je káva aromatičtější. Káva kvality Arabica je jemná, voňavá a mírně kyselá. Robusta je silnější a hořčí. Z celosvětové sklizně připadá cca 70% na Arabicu, 25% na Robustu a zbytek (5%) na další, méně známé druhy kávovníku. Hlavní oblasti pěstování kávy se koncentrují do těchto tří regionů:

Jižní Amerika (především Kolumbie, Brazílie, Kostarika, Guatemala)
Východní Afrika (především Etiopie, Keňa, Tanzanie)
Pacifická oblast (Jáva, Sumatra, Nová Guinea)

250g balení kávy firem El Puente a Eza v rámci Fair trade a v bio kvalitě – mletá, zrnková, instantní 100% arabika